Ο Θυμός στη Διπολική Διαταραχή τύπου ΙΙ
Είναι πολλές φόρες είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ο θυμός του διπολικού φάσματος δεν είναι σαν τον κανονικό θυμό... μπορεί να γίνει παράλογος. Μπορεί να οδηγήσει το άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση ή συμπεριφορά του συντρόφου του με έντονο θυμό. Να προσβάλλει, χωρίς λόγο, άτομα που αγαπούν και τους φροντίζουν. Μπορεί να θυμώσει με πράγματα που άλλες φορές, σε άλλες στιγμές και διαφορετικές φάσεις της νόσου, θα πέρναγαν απαρατήρητα.
Η ψυχική επιβάρυνση σε μια ανθρώπινη σχέση, δρα σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου. O ασθενής του διπολικού φάσματος που δεν έχει κατακτήσει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει την ευερεθιστότητά του, μπορεί να οδηγηθεί σε οργισμένες εκρήξεις θυμού με δυσάρεστα αποτελέσματα σε διαπροπροσωπικές, επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι διπολικοί ασθενείς να μάθουν να αναγνωρίζουν το τι πυροδοτεί τον θυμό τους και πως να τον ελέγχουν αποτελεσματικά, αλλάζοντας δυσφορικές και αρνητικές και θυμωμένες σκέψεις, σε λιγότερο δυσφορικές, περισσότερο θετικές και πιο ρεαλιστικές, καθώς επίσης και στην αλλαγή συμπεριφορικών μοτίβων που οδηγούν σε αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού.
Παρατηρώντας και καταγράφοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του, ο διπολικός ασθενής, ως επιστήμονας του εαυτού του, μπορεί σε δεύτερο χρόνο, να αναλύσει τη συμπεριφορά του, σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή του σχεδιάζοντας στρατηγικές καλύτερης διαχείρισης.